foto1
Наша школа
foto1
Вишњар
foto1
Јагоде у пластенику
foto1
Пекарски дани
foto1
Међународне олимпијаде
Телефон 018 800-792
...

Препоручујемо

vakcinacija baner

logosbeneficaireserasmusright en

_____________________________

tempus

_____________________________

Logo Ministarstvo prosvete

_____________________________

Bruits and berries

_____________________________

Logo Ministarstvo poljoprivrede

 

pekarski dani

У оквиру пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка – Учимо сви заједно”, који спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ уз подршку Делегације Европске уније у Србији, изабрано је шест школа ће у оквиру пројекта добити подршку за унапређивање стручних и организационих капацитета и припремити се за подношење захтева за стицање статуса модел установе за инклузивно образовање и васпитање:

  • ОШ „8. октобар“, Власотинце
  • ОШ „Свети Сава“, Београд
  • ОШ „Коста Трифковић“, Нови Сад
  • ОШ „Јован Јовановић Змај“, Свилајнац
  • Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак“, Руски Крстур
  • Биотехнолошка школа „Шуматовац“, Алексинац

У оквиру пројекта реализује се онлајн обука „Наставници као носиоци квалитетног образовања за сву децу“. Циљ обуке је унапређивање компетенција наставника за инклузивно образовање и примену  савремених принципа инклузивне педагогије.

Обука је решењем министра акредитована као програм обуке од јавног интереса и постављена је на Национални образовни портал Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Потписивање меморандума између представника УР „Освит“, хуманитарне организације CARE International Balcansи Пољопривредне школе „Шуматовац“, које је обављено 8.10.2019. године, означило је потребу школе да још једним пројектом оствари подршку ученицима. Уз ову подршку, учешће у пројекту доприноси видљивости школе у окружењу и препознавању њене улоге у неговању толеранције, хуманости и прихватања различитости међу младима.

            У периоду од 12-15.11.2019. године, у Регионалном центру у Нишу је одржан тренинг који су похађала 22 полазника изшест школа Нишавског управног округа. Сертификат и могућност да представља Пољопривредну школу „Шуматовац“стекао је ученикодељења III 3, Јован Златковић. Првој од дванаест радионица, која је одржана 24.12.2019. године, под називом „Шта је род“, присуствовали су ученици другог и трећег разреда. Радионице о животним изборима, решавању конфликата, о разумевању и толеранцији, ризичним понашањима, здравим стиловима живота, осим дружења, донеће нова сазнања и различите углове посматрања. Такав приступ је оно што младима помаже да буду оснажени за правилне животне изборе, који укључују партнерску и ненасилну комуникацију, равноправност и хуманост.

Емпатија, брига, сигурност, љубав, понос, хуманост, солидарност, речи су које обједињују Дечју фондацију Песталоци, Центар за образовне политике и Пољопривредну школу „Шуматовац“ у Алексинцу. Учешће у пројекту „Заједно ка средњој школи - Подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу“ започело је 11. децембра 2019. године у Београду. Циљ пројекта је да допринесе повећању броја ученика из осетљивих група који настављају образовање  на  средњошколском  нивоу. Један од задатака је оснаживање  средњих школа  како би обезбедиле подстицајно окружење за учење и спровођење конкретних, пројектом предвиђених активности, које подстичу и мотивишу ученике и ученице из осетљивих група.

Често ученици који напусте школовање и не стекну средњошколско образовање,  виде себе у  „зачараном  кругу”  социјалне искључености и сиромаштва. Они теже налазе посао и недостају им средстава за властито издржавање, остају незапослени и велики су изгледи да ће се наћи испод границе којом се дефинише сиромаштво. Осим што умногоме утиче на живот појединца,  недостатак  образовања  има  и  негативан  утицај  на  окружење,  кроз смањење  буџетских  прихода  од  пореза  и повећања  издатака  за  збрињавање  социјално угрожених. Подржавањем виших степена образовања, повећава се социјална кохезија, смањује опште сиромаштво и подиже ниво људског капитала. Оно што је најважније, пројекат настоји да помогне деци и младима и омогући приступ квалитетном образовању, као и да ојача њихове компетенције у сфери остваривања права детета и интеркултуралних вредности и тиме допринесе праведнијем  и мирнијем свету. Пројекат подразумева спровођење три компоненте - јачање капацитета 10 основних школа за спровођење квалитетног образовања за ученике из осетљивих група у преласку у средњушколу, јачање капацитета 10 средњих школа за превенцију осипања ученика, као и јачање капацитета локалних актера да разумеју, идентификују и подрже ученике из осетљивих група у превазилажењу изазова са којима се сусрећу на свом образовном путу. Изградимо свет у коме деца могу срећно да живе, централна је порука овог пројекта.

Мото школе

2

Informator

Skolska ekonomija

Informator o radu

Javne nabavke

Maturanti

Промотивни видео