foto1
Наша школа
foto1
Вишњар
foto1
Јагоде у пластенику
foto1
Пекарски дани
foto1
Међународне олимпијаде
Телефон 018 800-792
polskol@medianis.net

Препоручујемо

vakcinacija baner

logosbeneficaireserasmusright en

_____________________________

tempus

_____________________________

Logo Ministarstvo prosvete

_____________________________

Bruits and berries

_____________________________

Logo Ministarstvo poljoprivrede

 

pekarski dani

ПШ „Шуматовац“ учесник семинара, радионица и међународног такмичења у Аустрији

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА И СЕМИНАР – Retz

Семинар под називом ,,Квалитет процеса учења” одржан је у градићу Рец у доњој Аустрији 25. и 26. октобра 2018. године. Пољопривредну школу представљала је Валентина Милошевић, наставник енглеског језика. Семинар је окупио 88 учесника из 24 земље које су чланице организације ЕУРОПЕА.  Семинару је предходио пријем код градоначелника Реца.

screen 20.49.3307.04.2019

Главна тема семинара била је„Иновација као основа за одрживу пољопривреду”. У наставку, учесници су упознати са разним КА2 пројектима (VITEA, Peat Valley +, LOASA, Silvaforum, ANNIE, DEP, ACROSS, COACH), а представили су их студенти ХАУП колеџа из Беча.

Док су национални координатори били на редовном састанку, остали учесници семинара похађали су радионице на тему интеркултуралне компетенције, односи са јавношћу, такмичења и мобилност. Међународна такмичења за ученике пољопривредних школа из целе европе укључују такмичењa из винарства, шумарства,  ратарства, рибарства, пејзажне архитектуре, а Агроoлимпијада и такмичења из хортикултуре и процене стоке се организују само за школе чланице организације ЕУРОПЕА. Предложена су и нова такмичења и то из пчеларства, коњарства, цвећарства, производње хране (прерада меса, млека, рибе, воћа, поврћа и пића).

РАДИОНИЦЕ - Schlägl

У исто време, у месту Shlagl-у, одржане су радионице о органској производњи хране, у којима се учествовале ученице Наталија Грујић и Наталија Недељковић и Славиша Петровић, наставник.

У групи са Србијом били су и ученици и наставници школа из Финске, Чешке, Француске и Шпаније.

Рад се одвијао у мешовитим групама и различитим темама: Органска производња  пецива и тестенина, Органска производња млечних производа и Органска производња месних прерађевина. По завршетку радионица ученици су добили производе које су сами израдили. У сваком случају, врло интересантан приступ и начин организовања практичне наставе.

ТАКМИЧЕЊЕ - Kobenz

            У периоду од среде 24. октобра до суботе 27. октобра 2018. године одржано је  прво европско такмичење у процењивању животиња, које је организовано у местима Kobenz и Traboch. Такмичари Пољопривредне школе „Шуматовац“ били су ученици Милош Стојановић и Ведран Динчић ветеринарски техничари, у пратњи стручног сарадника Славољуба Величковића.

Такмичење је организовано у месту Traboch, у центру за репродукцију и селекцију говеда. Оцењиване су три различите расе животиња (холштајн, симентал и лимузин), по две животиње у свакој раси.

Након такмичења, за све такмичаре у арени је организована радионица из социјалне психологије и социјалног понашања животиња.

Потом је уследила посета фабрици пољопривредних машина *Steyr*, у месту Kobenz.

            Екипа из Алексинца обишла је школу, затим породичну фарму говеда и фирму за производњу различитих врста јогурта и других млечних производа и ауто – дром, где су имали прилике да погледају тренинг тркачких аутомобила.

Наши ученици заузели су 8. место у генералном пласману.

Заједнички састанак свих екипа и учесника организован је у Бечу, где су присуствовали презентацији Шпанске школе јахања.

screen 20.49.5607.04.2019

З  А  К  Љ  У  Ч  А  К

 

            Студијско путовање наших ученика и наставника у потпуности је испунило све своје постављене циљеве.

            Наши ученици су имали прилику да упознају услове за рад и структуру школе домаћина, њен начин рада, доминантне делатности школе, неке ученике и наставнике, као и градове Кобенц и Беч.

            Осим тога, упознали су неке од главних туристичких потенцијала Аустрије.

Учествовали су на престижном такмичењу.

На крају, посетили су и неколико културних и туристичких дестинација, као што су велики манастир у месту Seckau, аутодром у месту Spielberg, шпанску школу јахања и главни град Беч, центар тога града.

Сматрамо да су ученици доживели интензивно и незаборавно искуство.

Остаје нам да се надамо да ће све то утицати позитивно на њихов живот и каријеру.

Мото школе

2

Informator

Skolska ekonomija

Informator o radu

Javne nabavke

Maturanti

Промотивни видео